Home

Tentoonstellingen

Events

 • juli 2015
  • 05-07
   ACEC: een gebouw met geschiedenis
   5 juli 2015 09:00 - 30 juli 2015 09:00 Locatie: Apeldoorn

   Acec02Wie regelmatig langs het ACEC gebouw komt, ziet een industrieel gemeentelijk monument waarin nu veel creatievelingen gevestigd zitten met hun bedrijf. Het pand heeft een lange geschiedenis. In 1952 werd het gebouw dat nu bekend staat als het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur gebouwd als werkplaats en magazijn van Ingenieursbureau Frowijn&Co, voorheen Van Enst en Stokkentreeft, dat voordien was gevestigd in het pand dat nu bekend staat als Röntgen’s eetcafé aan het Caterplein.

   De Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), ook gevestigd in het ACEC, beheert het archief van dit historische pand en heeft documenten die over de geschiedenis van het gebouw gaan. Zo meldt Hans van de Water, bestuurslid van de SAM, dat ACEC, wat stond voor Ateliers de Constructions Electrique de Charleroi, een groot Belgisch bedrijf was, vergelijkbaar met Siemens en AEG. In 1960 was ACEC qua omzet zelfs net zo groot als Philips. Frowijn&Co verwierf al bij de oprichting in 1921 de alleenvertegenwoordiging van ACEC-producten in Nederland. ACEC maakte, naast alles wat met opwekking en distributie van energie te maken heeft, zoals generatoren, transformatoren, elektromotoren en kabels, ook verlichting en huishoudelijke apparaten, zoals haardrogers, staafmixers en platenspelers.” Een aantal van deze producten liggen momenteel in een vitrine in het kantoor van de SAM.

   Acec 03

   In de tachtiger jaren ging het mis met ACEC. Het bedrijf ging ten onder. Uiteindelijk werd het ACEC-gebouw opgekocht door de gemeente Apeldoorn en onder beheer gebracht bij Accres. Tegenwoordig zijn er bedrijven uit de creatieve industrie gevestigd en is er een expositie- en activiteitenruimte

   Colour & Books is één van die bedrijven. Sebastiaan Hanekroot en Elyse Walter houden zich beiden bezig met het koppelen van fotografisch inzicht aan kennis over de productie en reproductie van beeld in foto- en kunstenaarsboeken. ,,Hiervoor werkte ik vanuit huis”, licht Hanekroot toe. ,,Dat werd wat te krap en het komt niet echt professioneel over als je klanten via de zoldertrap, met hun hoofd door de drogende was heen, naar je kantoor moeten lopen.” Over zijn plek in ACEC is hij enorm tevreden. ,,Het past goed bij ons bedrijf. We kunnen hier mensen uitnodigen zonder dat we ons hoeven te schamen.” Ook merkt hij op dat er in het pand veel kruisbestuivingen plaatsvinden. ,,We ondernemen ons suf hier en dat is heerlijk. Je komt elkaar als bedrijf tegen en zo ontstaat er wel eens wat. Zo hebben wij samengewerkt met kunstenaar Bruno van den Elshout voor zijn boekuitgave en deze geëxposeerd in het ACEC. Als ACEC willen we met z’n allen kwaliteit, creativiteit en ondernemerschap uitstralen en als bedrijf leveren we zelf dan ook echt alleen maar kwaliteit.”

   Ook bier- en voedingsmiddelenimporteur BayernXL, van onder meer merken als Mönchshof, Hacker Pschorr en Kapuziner zit gevestigd in het ACEC-pand. ,,Wij promoten de Beierse bier- en genietcultuur. Een product heeft een thuishaven nodig en je wilt niet ergens achteraf op een industrieterrein zitten en daarom hebben we bewust gekozen voor het ACEC”, licht Alfred van Geijn toe. ,,Ik zit hier nu zo’n drie jaar en aangezien er veel leegstand was, had ik veel keus. Van iemand die hier al zat met zijn bedrijf kreeg ik de tip om hier eens te kijken.” Al snel verhuisde hij met het biermerk naar ACEC en daar heeft hij geen moment spijt van gehad. ,,Er zit veel variëteit in het gebouw en dat is leuk, want hiermee versterk je elkaar. Iedereen is flexibel en werkt samen. Het gaat er mij om dat we kwaliteit met z’n allen uitdragen en dat we een stukje cultuur kunnen laten zien. Daar help ik met BayernXL graag aan mee en daar biedt de locatie alle mogelijkheden toe. Zo organiseren we jaarlijks met Koningsdag de Beierse Biergarten waarmee we kwaliteit, cultuur en ondernemerschap verbinden.”

 • augustus 2015
  • 14-08
   NJO Muziekzomer in ACEC
   14 augustus 2015 19:30 - 21:30 Locatie: ACEC beneden

   De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het NJO, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Jonge musici spelen
   dan ook de hoofdrol in de meer dan 75 concerten die de NJO Muziekzomer jaarlijks telt. Het muzikale
   aanbod van dit festival bestaat uit klassieke muziek in de breedste zin van het woord en bevat voor ieder wat wils. Bovendien worden de concerten gegeven op de vele bijzondere
   locaties die de provincie Gelderland rijk is. Hierdoor én door het enthousiasme van de jonge
   musici blijft klassieke muziek jong, fris en spannend.

   Just Do It
   33+1 vioolduetten van Berio
   Joseph Puglia, musici Markant en NJO – viool

   Just Do It is een uniek project van violist Joseph Puglia rond de vioolduetten van Berio. Het gebeurt namelijk zelden dat alle duetten van Berio in één concert worden gespeeld, maar deze zomer is een van die zeldzame gelegenheden!
   In minder dan een uur tijd komen alle 34 stukken aan bod: 33 duetten en 1 werk voor alle violisten. De titels – Béla (Bartók), Pierre (Boulez), Igor (Stravinsky), enzovoort – suggereren het al: Berio schreef ieder stuk als een eerbetoon aan een van zijn muzikale vrienden.
   U gaat veel jonge (amateur)violisten zien en horen, van 7 tot 27 jaar. De jongste talentjes komen van Markant, Centrum voor Kunsteducatie in Apeldoorn, en de ‘oudste’ musici zijn via audities afkomstig van het NJO.
   Berio schreef de duetten met opzet zo dat ze door musici van verschillende niveaus uitgevoerd kunnen worden en de duetpartners elkaar aanvullen en versterken. Volgens Joseph Puglia, de violist die tijdens deze Muziekzomer enkele bijzondere concerten verzorgt, is de klank van een onervaren violist precies wat Berio bedoeld heeft in enkele duetten. Joseph bereidt de jonge musici met masterclasses voor op de concerten en speelt zelf natuurlijk ook een (eerste) partijtje mee. Na afloop van de drie concerten wordt van het stuk voor alle violisten een opname gemaakt voor Josephs nieuwe cd.

   Entree  € 10 / jongeren t/m 30 jaar € 5

   Just Do It (dit is Joseph Puglia)

  • 29-08
   Wim van Wolferen
   29 augustus 2015 - 30 augustus 2015 Locatie: ACEC beneden

   Gratis uw eigen portret meenemen?
   Expositie van ca. 200 portrettekeningen en aquarellen van Wim van Wolferen in ACEC.

   Één weekend lang op 29 en 30 augustus is er een expositie van Wim van Wolferen. Hij is dit jaar in januari overleden en de erfgenaam wil graag dat zijn portrettekeningen bij de modellen of bij hun familieleden terecht komen. Daarom exposeren wij in ACEC één weekend lang het werk van Wim. Iedereen die zichzelf of een familielid herkent, mag zondag na 16.00 uur het portret komen ophalen.
   Wim van Wolferen was ca. 20 jaar geleden één van de oprichters van de Apeldoornse portretteken- groep samen met Jan Overbeeke en Wim Koster. Tegenwoordig de dinsdagmorgen portret- tekengroep in de Stolp in de Maten te Apeldoorn. In ca. 45 minuten maakte Wim een tekening met potlood en pen van het model. Na de koffie creëerde hij dan trefzeker vanuit een andere hoek nog een portret, met een paar tinten aquarelverf. De meeste portretten zijn op een A4- of een A5-formaat gemaakt. Er zijn nu nog ongeveer 200 portretten over. Wim heeft veel bekende en onbekende Apeldoorners geportretteerd. Wim gaf onder andere les aan het conservatorium te Arnhem en aan de Koninklijke Scholengemeenschap. Hij componeerde muziek en was ook werkzaam als arrangeur en begeleider van verschillende ensembles en zangers. Hij heeft de sonnetten van Shakespeare op muziek gezet en velen kennen hem uit het culturele leven van Apeldoorn.

   Mocht u nog vragen hebben dan kunt u mailen teja.bottema@live.nl of bellen Teja Bottema 0553665144.

   P1000320 A4

   Tekening Wim van Wolferen

  • 29-08
   Atelierverkoop
   29 augustus 2015 - 30 augustus 2015 Locatie: ACEC beneden

   Op initiatief van Nicolette de Klerk hebben wij in het weekend van de opening van het culturele seizoen een tijdelijke winkel waar een aantal kunstenaars werk verkopen. Het is een zogenaamde atelierverkoop, waarbij  een belangrijk deel niet eerder te zien is geweest. Het is werk in allerlei prijsklassen, maar ook in allerhande materialen en technieken.

   Naast Nicolette de Klerk zijn de deelnemende kunstenaars, Theo Semeijn, Bas Fontein, Anke Land, Tirza Verrips, Pier Pennings en Rene Ellenbroek.