De eetbare stad in Bouwhuiscafé

Datum
6 maart 2012
Tijd
20:00 - 22:00
Soort
Events

Het herbestemmen van Apeldoorns onverkoopbare bouwgrond naar  stadslandbouw!

Een presentatie en debat over nieuwe kansen voor de Apeldoornse stedenbouw

Architectuurcentrum Bouwhuis  probeert met het jaarthema  voor 2012 ‘de eetbare  stad’ de verbinding tussen de stedelijke woonmilieus met hun hoogwaardige parken en openbare ruimte te versterken met het buitengebied door voedsel als ruimtelijke ordeningsinstrument in te zetten.  Bouwhuis organiseert dit jaar activiteiten die bewoners en ondernemers stimuleert nieuwe economisch interessante  inrichtingsplannen te maken voor een aantal leegstaande terreinen in en aan de rand van de stad met als doel de leefomgeving aantrekkelijk te maken door op verschillende schaalniveaus voedsel te gaan produceren.

Wat vinden we er van om samen een gemeenschappelijke moestuin vorm te geven, brengt het ons  dichter bij de natuur?   Versterkt het de relatie tussen stad en platteland ? Draagt het  bij aan een fysiek welzijn? Zorgt voedsel als gemeenschappelijk element voor nieuwe sociale en economische dynamiek?

In dit Bouwhuiscafé een eerste initiatief in samenwerking met het voortgezet onderwijs.

Op een deel van het oude  Bakkenes terrein bij de Kanaaloevers wordt een braakliggend stuk grond  ingericht als moestuin. Hiervoor gaan tweehonderd leerlingen van het Christelijk Lyceum in het kader van een educatief duurzaamheidproject zich in de maanden maart, april, mei en juni  toeleggen op het verbouwen van eetbare producten in dit gebied: ontginnen van de grond, bemesten, opstellen van een zaaiplan, onderhouden / beheren en tenslotte oogsten en verkopen.  Bouwhuis wil met dit project  van kennisoverdracht en zelfwerkzaamheid jonge mensen niet alleen bewust maken van de historisch gegroeide stedelijke infrastructuur in Apeldoorn, maar voor een langere periode betrekken bij nieuwe stedelijke inrichtingsplannen voor een gezonde, leefbare, duurzame stad. Voor dit gebied aan de Kanaaloevers biedt het een kans om niet alleen scholieren, maar ook buurtbewoners dichter bij de natuur en de oorsprong van ons voedsel te brengen.

Stadslandbouw wordt inmiddels in diverse steden in Nederland, maar ook in  de rest van de wereld  toegepast. In sommige steden blijkt stadslandbouw goed te zijn voor wijkvernieuwing, een alternatief gebruik van de  groene ruimte, in andere steden wordt stadslandbouw ingezet om banen te creëren , of als sociale functie om elkaar te ontmoeten.

In de  presentatie  voorbeelden van  de volkstuin nieuwe stijl en een debat over wat betekent het ruimtelijk , maar ook sociaal en economisch voor de binnenstad wanneer er tussen woonblokken landbouwproducten verbouwd worden .

De organisatie van deze avond is in handen van het Architectuurcentrum Bouwhuis.

http://www.architectuurcentrumbouwhuis.nl/